KEP yani “Kayıtlı Elektronik Posta” gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılabilen, alınması sivil bir e-postaya göre çok daha zor ve resmi prosedüre tabi olan fakat hukuk sisteminin bağladığı sonuçlar ve Tebligat Kanununun vermiş olduğu değer bakımından önemli olan, farklılıklar arz eden bir e-posta çeşididir. Hukukumuzda bazı tüzel kişiler için KEP adresi kullanma ve bu adresi bildirme zorunluluğu getirilmiştir.
KEP adresi elektronik iletilerin hukuki delil olarak kullanılma kabiliyetini artırmaktadır. Çünkü Tebligat Kanunu düzenlemeleri bazı tüzel kişilere tebligatın yalnızca kanunun 7. maddesinde düzenlenen Elektronik Tebligat yoluyla yapılacağını düzenlemiştir. Yasal düzenlemelere yazımızın ilerleyen kısımlarında değinilmiştir.
KEP Adresi Kimler İçin Zorunludur?
Anonim şirket, limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket elektronik tebligat yapılması zorunlu olan tüzel kişilerdir. Bu sebepten ötürü KEP adresi almaları da zorunlu olacaktır. Bu zorunluluk Tebligat Kanunu’nun 7. maddesinde “Elektronik Tebligat” başlığı altında düzenlenmiştir. 2013 yılında getirilen bu zorunluluk kanun maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir;
“Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.”
KEP adresi yani kayıtlı elektronik posta, Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından belirtilmiş olan kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısı şirketler aracılığıyla temin edilebilecektir. Bu listeye BTK web sitesinden erişmek mümkündür.
Ayrıca aynı kanunun 7. maddesinin 2. fıkrasında;
“Kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur.”
denilerek KEP adresi alma zorunluluğu bulunan tüzel kişilere ayrıca bu KEP adresini bildirme zorunluluğu da getirilmiştir. Özetlemek gerekirse anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik tebligat yapılması, bu şirketlerin kayıtlı elektronik posta temin etmesi ve bildirmesi olmak üzere üç zorunluluk söz konusudur.
Avukatlar İçin KEP Adresi Zorunlu mu?
Avukatlar için KEP adresi almak bir zorunluluk değildir. İhtiyari olarak düzenlenmiştir. Bu düzenleme neticesinde avukat bir KEP adresi edinebilir fakat edinmek zorunda değildir. Yine de sağlamış olduğu kolaylıklar, güvenli alan ve tebligat hızı bakımından avukatlar tarafından tercih edilmektedir.
Elektronik Tebligat Ne Zaman Yapılmıştır?
Tebligat Kanunu ve Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca elektronik yolla tebligat muhatabın e-posta adresine (KEP adresine) ulaştıktan sonraki 5. günün sonunda yapılmış sayılır. Burada verilmiş olan 5 günlük ek süre aslında kanuni düzenlemelerde tebligatın ulaşmasına bağlanmış olan sürelere de doğal olarak 5 gün eklemektedir. Bu da KEP adresinin tercih edilmesini sağlayan diğer bir yönüdür.
Gerçek Kişiler KEP Adresi Alabilir mi?
Gerçek kişiler de tıpkı tüzel kişiler gibi KEP adresi alabilirler. Almalarının önünde herhangi bir engel yoktur. KEP adresi tüzel kişilere veya şirketlere münhasır düzenlenmiş bir yapı değildir. Hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler gerekli prosedürü yerine getirerek KEP adresi edinebilirler. Fakat anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket dışında KEP adresi temin etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu şirketler hariç olmak üzere tüzel kişiler ve tüm gerçek kişiler için KEP adresi temin etmek ihtiyari olacaktır.